Educație +

În comunitățile afectate de sărăcie educația este primul lucru care devine neglijat și înlăturat din viețile oamenilor. Consecinţele asupra copiilor sunt dintre cele mai grave. Sărăcia duce la blocarea dezvoltării normale a personalităţii, reducând spre zero şansele unei evoluţii adulte normale. Pauperitatea împinge acești copii spre marginalizare socială, iar şansele de ieşire din situaţia aceasta devin nesemnificative din perspectiva accesibilităţii.

Acești copii au nevoie disperată de cineva care să-i ajute, să le dea o șansă la educație și formare profesională. Din 2006 ne implicăm în educarea copiilor dezavantajați social și încurajăm dezvoltarea profesională a tinerilor.
Programul nostru Educație+ este cel mai dezvoltat și cel mai important proiect al nostru. Pentru că înțelegem impactul pe care educația îl poate avea în viața unui copil, depunem eforturi serioase pentru a mobiliza cât mai mulți copii să meargă la școală și să se dezvolte normal în societate. Credem că sărăcia poate fi diminuată prin educație!


Stacks Image 57653

Etapa 1:
Gradiniță
Copiii cu vârsta de 3-5 ani sunt asistați în grupele de grădiniță de educatori calificați. Activitățile sunt concentrate asupra dezvoltării comportamentului, abilităților sociale,( igienă, lucru în echipă, excursii etc.), cât și asupra educației pregătitoare pentru învățământul școlar.
Stacks Image 57658

Etapa 2:
Grupe afterschool
Școlarii sunt încadrați în grupele de afterschool. Zilnic, după școală, copiii se întâlnesc în aceste grupe, iau prânzul împreună și sunt ajutați de pedagogi să își efectueze temele. Apoi au parte de un timp de recreere prin joc și/sau drumeții, activități muzicale sau de creativitate.
Stacks Image 57663

Etapa 3:
Mentori
Odată ce un tânăr se înscrie la o instituție de învățământ superior, Centrul Educațional îi pune la dispoziție un mentor. Acesta îl poate însoți și susține pe student, oriunde este necesar. Tot în această etapă se pune la dispoziția tinerilor, o sală de calculatoare, unde pot studia și învăța.
Stacks Image 5955
Stacks Image 5957
Stacks Image 5959
Serviciile oferite:
Acest program este foarte bine dezvoltat și multilateral. Având în vedere nevoile copiilor de care ne îngrijim, am creat o varietate de servicii și activități pentru a le oferi o educație cât mai complexă și satisfăcătoare. De la masa de prânz pe care aceștia o primesc zilnic și până la orele de igienă corporală, toate cursurile și lecțiile noastre cuprind bagajul de cunoștințe și deprinderi de care orice copil are nevoie pentru atunci când intră în viață ca un tânăr adult. Ne îngrijim ca toți acești copii dezavantajați și marginalizați social să primească o șansă în viață ca orice alt copil provenit dintr-o familie cu o situație stabilă.

Programul nostru cuprinde mai multe servicii pentru a dezvolta o educație cât mai diversificată. Ne îngrijim de alimentația lor oferindu-le mâncare gătită pentru a le asigura cantitatea zilnică de vitamine si nutrienți. Din cauza situațiilor mizere de acasă, mulți copii nu știu cum să se ingrijească de propria igienă. Fiind conștienți de importanța unei igiene adecvate, le oferim produse și cursuri în care încercăm să le arătăm beneficiile acesteia.
Dorința noastră cea mai mare este de a-i vedea pe acești copii ieșind din sărăcie prin educație. De aceea punem mare accent pe programul educațional: grădiniță pentru preșcolari, afterschool pentru elevi și ateliere profesionale pentru tineri adulți. Educația nonformală este o formă modernă și foarte eficientă de învățare. Implică activități interactive, dezvoltă increderea de sine și le permite să-și dezvolte capacitățile și talentele.
Având în vedere că educația este negată în mediile sărace, părinții copiilor nu-și permit să achiziționeze cele necesare pentru bunul demers al unui an școlar. Astfel le oferim anual copiilor rechizitele necesare și credem că această investiție, în timp, va contribui la o evoluție spre mai bine și le va da speranță.

Activități extrașcolare:
De-a lungul vacanței de vară, pentru a le oferi copiilor o alternativă sănătoasă de a-și petrece timpul liber, organizăm tabere. De fiecare dată copiii au fost mai mult decât doritori să participe. Avem tabere în natură unde timp de o săptămână organizăm activități educaționale: lecții de morală creștină, jocuri, drumeții, etc. Prin asta consolidăm relațiile dintre educatori și copii dar îi și ajutăm pe micuți să se integreze, să învețe despre apartenența la grup și să se implice în multitudinea de activități.
O altă activitate este organizată la sediul Centrului Educațional, unde copii vin ca să participe la diferite ateliere de meserii unde învață noțiunile de bază ale unor profesii.

Proiectul Mentorship:
Pentru tinerii care trec spre maturitate am gasit o altă soluție: ateliere de lucru. Aici ei își descoperă abilitățile și se dezvoltă în plan profesional, respectiv îi inițiază într-un posibil viitor loc de muncă. Aceste ateliere au fost înființate cu scopul de a promova educația nonformală și într-adevăr au succes. Numeroși tineri frecventează aceste ateliere și învață diferite meserii: croitorie și design, hairstyling, marochinărie. După o anumită perioadă de practică le oferim o diplomă și îi îndrumăm să înceapă un loc de muncă, să se susțină singuri și să fie un exemplu de succes.

Ateliere profesionale:
Pentru tinerii care trec spre maturitate am gasit o altă soluție: ateliere de lucru. Aici ei își descoperă abilitățile și se dezvoltă în plan profesional, respectiv sunt inițiați într-un posibil viitor loc de muncă. Aceste ateliere au fost înființate cu scopul de a promova educația nonformală și într-adevăr au succes. Numeroși tineri frecventează aceste ateliere și învață diferite meserii: croitorie și design vestimentar, hairstyling, marochinărie. După o anumită perioadă de practică le oferim o diplomă și îi îndrumăm să înceapă un loc de muncă, să se susțină singuri și să fie un exemplu de succes.

Programul alfabetizare pentru părinți:
Nici părinții nu sunt excluși din programul de educație. Din păcate, mulți dintre ei nu au beneficiat de studii de nici un fel pe vremea când erau copii și astfel sunt analfabeți. Noi am văzut nevoia și le-am propus o modalitate de a-i ajuta, incluzând ore speciale de citire și scriere dedicate părinților. Am fost bucuroși să vedem părinți care au profitat de această ofertă și au decis că se poate învăța chiar și la o varstă mai înaintată. Mai bine mai târziu decât niciodată!


Proiectul "Antitrafic":
Proiectul “Antitrafic”, pe care-l derulăm se adresează adolescenților și familiilor vulnerabile care sunt expuse riscurilor traficului de persoane. Acest pericol real pândește persoanele vulnerabile (în special fete tinere) care se frământă cu sărăcia. Dorim să minimalizăm astfel de incidente printr-o educație sănătoasă asupra comportamentului, anturajului și stilului de viață care trebuie abordat.




Stacks Image 57685


Donează orice sumă de bani pentru susținerea activităților Asociației “Diaconia Ajutor Internațional”


DONEAZĂ

Pnetru donații prin bancă:
Asociația “Diaconia Ajutor Internațional”
Str. Carierei Nr. 65, Brașov, România
Cod fiscal: 13272457
Banca: Țiriac Banc Sucursala Brașov
Codul băncii: BACX ROBU

Pentru donații în LEI: RO32 BACX 0000 0030 0973 0000
Pentru donații în CHF: RO75 BACX 0000 0030 0973 0002
Pentru donații în EURO: RO48 BACX 0000 0030 0973 0003