CROSUL DE ZIUA COPILULUI 2016

DSC_0155
Adrian are 13 ani și este pasionat de sport. Este în clasa a 7-a și ora lui preferată este cea de educație fizică. Profesoara lui este uimită de talentul pe care-l dovedește la basket și fotbal dar ceea ce-l face pe Adrian să se simtă cu adevărat fericit este atunci când aleargă. Iubește să alerge la ora de sport, aleargă în parc cu prietenii, îi place să alerge chiar și după autobuz. Alergatul îl face să se simtă liber, este ca și cum se eliberează de realitate și lasă în urmă orice problemă în timp ce fuge cu o viteză care uneori îi dă senzația că zboară.
Această pasiune și-a descoperit-o acum doi ani la crosul de Ziua Copilului organizat de Diaconia. Pe atunci nu știa ce înseamnă să te desprinzi de asfalt cu pași repezi în timp ce inima îți bate să-ți spargă pieptul de emoție și adrenalină. Nu știa ce înseamnă satisfacția de a lăsa totul în urmă și a urmări un singur scop: linia de sosire, premiul cel mare!
Dar după acel cros Adrian a devenit dependent de alergat. A început să se antreneze dar îi era foarte greu să alerge în vechea pereche de papuci de sport pe care îi primise deja uzați. Pedagogul său de la Centru, Ionel, i-a dăruit o pereche nouă de adidași iar acesta a fost începutul dedicării necondiționate a lui Adrian. A început să se antreneze cu o ambiție și un entuziasm care i-au mirat chiar și pe prietenii lui. Alerga în fiecare zi și dacă programul lui era prea încărcat, se trezea cu o oră mai devreme pentru o cursă scurtă în parcul de lângă bloc. Ținta lui era să devină din ce în ce ma bun pentru a putea câștiga crosul de anul următor.

Și iată că anul a trecut și 1 iunie a sosit din nou. Adrian s-a prezentat la linia de start plin de entuziasm și emoție. Când startul a fost dat a pornit ca din pușcă și puteai citi pe fața lui libertatea și bucuria pe care o simțea din plin în timp ce cu pași mari și repezi străbătea fiecare metru al cursei care-l ducea către linia de sosire și către premiu.
Adrian a câștigat locul I la categoria de vârstă 10-13 ani. Și bucura lui a fost foarte mare. Încă aleargă și pasiunea lui este la fel de puternică, dar lucrul cel mai important este că exemplul lui a fost urmat de alți prieteni și colegi din Centru. Ei au văzut cum dedicarea și antrenamentul lui Adrian i-au adus rezultatul așteptat. Acum alți 4 copii vor să trăiască experiența minunată de care Adrian le-a povestit de atâtea ori. Și pe lângă ei mai sunt alți 95 de copii care vor alerga pentru a sărbători Ziua Copilului, ziua lor! Și vor alerga cu entuziasm și dorință pe 1 iunie pentru a-și testa limitele și pentru a fi parte din acest grup al Diaconiei care iubește mișcarea și care face din asta o sărbătoare.
Alătură-te acestor tineri pasionați, vino și susține-i! Aleargă și tu pentru a săbători ziua ta, Ziua Copilului!

De ce alergăm?
Fiecare poate răspunde la această întrebare diferit. Unii aleargă pentru a se simți liberi, alții pentru a slăbi sau a avea un stil de viață sănătos. Unii aleargă de plăcere sau pentru a participa în competiții și a câștiga marele premiu.
Dar câți aleargă pentru o cauză? Câți tineri aleargă pentru a sărbători? Cine face din alergare un eveniment care încurajează tinerii să lupte pentru educația și viitorul lor?
Crosul de Ziua Copilului organizat de Asociația Diaconia Ajutor Internațional are două scopuri:

  1. Sărbătorim copiii
Copiii sunt niște ființe speciale, ei aduc bucurie și speranță, luminează această lume cu zâmbetele lor simpatice și reprezintă viitorul nostru. Ei merită să știe că sunt prețioși. Mulți copii care cresc într-o familie în care nevoile și dorințele lor sunt împlinite de către părinți iubitori, nu se îndoiesc de dragostea și protecția de care sunt înconjurați. Dar ce se întâmplă cu cei a căror părinți nu le pot oferi un trai decent? Cei care sunt nevoiți să meargă la școală fără rechizite, care au un singur rând de haine și care se culcă flămânzi în unele seri? Sunt ei fericiți, oare înțeleg că părinții lor îi iubesc dar că nu le pot oferi siguranță și nu le pot asigura cele de trebuință.
Poate nu pare un lucru așa grav faptul că un copil nu are decât un singur rând de haine, dar atunci când micuțul intră în societate și vede cum trăiesc alții, sentimentul de respingere și de nesiguranță crește izolându-l de ceilalți.
De aceea noi, aici la Diaconia le oferim copiilor nevoiași lucrurile necesare pentru un trai decent, le oferim mâncare, rechizite, haine și un mediu primitor unde se pot integra într-un grup și unde sunt ajutați să se dezvolte intelectual și personal.
Pe 1 iunie vrem să sărbătorim acești copii. Dorim să le oferim o zi minunată în care să se simtă fericiți. Iar pentru asta avem nevoie de voi, voluntari și participanți, care să alergați cu ei și să-i încurajați.

2. Încurajăm educația
Educația este un element foart important în viața noastră. Dezvoltarea personală depinde în mare parte de pregătirea școlară primită. Situațiile dificile pe care mulți copii le înfruntă acasă din cauza sărăciei nu pot fi eradicate decât prin educație.
Misiunea Centrului Educațional este de a susține cât mai mulți copii în școală până în momentul când aceștia devin tineri adulți independenți financiar. Crosul de Ziua Copilului este un eveniment sportiv care încurajează mișcarea și exercițiul fizic dar care are ca scop final susținerea educației celor defavorizați social. Fondurile rezultate din acest eveniment vor fi folosite pentru a oferi un mediu cât mai prielnic educării celor peste 120 de copii care participă zilnic la activitățile Centrului Diaconia.
blog comments powered by Disqus