LEGUME SĂNĂTOASE PENTRU ZILE FRIGUROASE

Fără titlu
Atunci când ne gândim la iarnă majoritatea gândurilor noastre se îndreaptă spre Sărbători, zăpada albă și pufoasă, serile friguroase petrecute la căldură cu o cană de ceai fierbinte sau zilele însorite la săniuș cu prietenii. Nu ne gândim la faptul că am putea suferi de frig în casele noastre sau că nu vom avea cu ce să ne hrănim. Însă multe familii din Brașov și din împrejurimi încep deja să se frământe cu problemele pe care știu că iarna le va aduce. Toamna aurie abia a început dar singurul lucru pe care aceste familii îl simt este vremea care se răcește și care prevestește faptul că în curând cea mai mare parte a venitului lor se va duce spre încălzirea caselor. Banii puțini rămași, de cele mai multe ori, nu sunt destui pentru a le asigura copiilor trei mese sănătoase pe zi.
În fiecare an pe timpul iernii sute de familii din Brașov și din împrejurimi se frământă cu lipsa mâncării și amenințarea foamei.Domnul și doamna Ieremia și cei trei copii ai lor trăiesc într-o căsuță modestă lângă oraș. Domnul Daniel Ieremia lucrează iar Ionela, soția sa, stă acasă cu fetița de doi ani, Miruna. Chiar dacă viața pe care o duc nu este una luxoasă, ei sunt bucuroși că au o familie frumoasă și copiii cei mari pot merge la școală.
Există totuși ceva ce-i frământă pe cei doi părinți. Iarna se apropie și nu le va mai fi așa ușor să procure legumele necesare alimentației copiilor. În fiecare an problema este aceeași. Cea mai mare parte din bani este folosită pentru a plăti căldura de care au nevoie și bugetul pentru mâncarea copiilor scade simțitor.
Alex și Eliza, cei doi copii mai mari, sunt veseli și plini de viață. Le place școala și își doresc să învețe cât mai bine. Ei nu știu nimic de frământările părinților și provocarea iernii.
Daniel și Ionela îi protejează cât de bine pot. Se feresc să vorbească în prezența micuților despre îngrijorările lor. Tot ce știu copiii este că mama și tata îi iubesc și vor face orice ca ei să fie protejați și bine hrăniți.
Datorită acestei probleme, frecvent întâlnite în mijlocul familiilor cu care lucrăm, ne-am hotărât să intervenim cu o soluție care să înlăture pericolul foamei pe timpul iernii.
De câțiva ani am inițiat un proiect agricol prin intermediul căruia cultivăm cartofi și alte legume de bază pentru a putea asigura hrana familiilor care singure nu se pot descurca pe timpul iernii. Cu 150 de kilograme de cartofi, morcovi și ceapă, o familie cu trei copii vor avea destulă mâncare timp de 3-4 luni.
Familia Ieremia a aflat de campania de legume organizată în fiecare an de asociația noastră și ne-au contactat în speranța că-i vom ajuta. Și așa am și făcut. După iarna trecută în care familia a primit 150 de kilograme de legume, Ionela ne-a spus cu un zâmbet larg pe buze că este pentru prima oară când a întâmpinat anotimpul rece fără frică și îngrijorare că nu-și va putea hrăni copiii.
Anul trecut am asigurat hrana a 202 familii cu ajutorul tonelor de cartofi, morcovi și ceapă pe care le-am donat. Aproximativ 500 de copii au avut zilnic ceva de mâncare și nu au trebuit să meargă la culcare cu stomacul gol.
Rezultatele frumoase obținute sunt posibile numai cu muncă multă și investiții generoase. A cultiva această cantitate împresionantă de cartofi nu este o muncă ușoară. Necesită timp, efort și resurse. Ca asociație ne-am luat responsabilitatea de a investi timpul nostru și a depune un efort pentru ca cele câteva tone de legume să fie puse la dispoziția familiilor nevoiașe.
Acum, însă, vă cerem ajutorul! A plăti toate cheltuielile este un efort care depășește puterile noastre ca organizație dar știm că nu depășește puterea acestei comunități. Dacă dăm cu toții o mână de ajutor vom putea asigura, din nou, hrana a sute de familii pe tot timpul iernii care urmează.
Dărnicia voastră ar putea face chiar și mai mult de atât. O parte dintre aceste legume sunt donate în fiecare an spitalelor din Brașov și altor organizații sociale și umanitare care au nevoie de sprijin. Astfel hrana a sute de pacienți și beneficiari poate fi asigurată de comunitatea în care trăim.
Cu 90 de lei poți asigura 150 de kilograme de legume pentru o familie defavorizată. Dacă poți da mai mult, 600 de lei ar acoperi costurile pentru 1000kg ce vor fi donate instituțiilor sociale din Brașov. Cu 3000 de lei se pot dona 5000kg de legume către familii nevoiașe, spitale și organizații umanitare.
Haideți să depunem un efort comun și să oferim o speranță celor care percep iarna doar ca o lungă perioadă de ger și lipsuri.


IMG_7509
blog comments powered by Disqus