COMPASIUNEA ÎNSEAMNĂ A IUBI PE CINEVA PE CARE NU AI ÎNTÂLNIT NICIODATĂ!

diaconia ajutor international

Ne este frică să arătăm compasiune?
Ne temem de faptul că dacă lăsăm aceste emoții să ne cuprindă vom fi dezamăgiți de durerea și nevoile din lume și ne vom simți descurajați pentru că nu putem ajuta mai mult?
Ne este frică oare că ajutorul și compasiunea noastră nu vor schimba nimic? Dar copilașul care nu-și poate face temele pentru că nu are bani să-și cumpere un caiet, oare el va considera ajutorul tău la fel de inutil?

De ce oare alegem să ignorăm nevoile acestor oameni și trecem mai departe prin viață de parcă aceștia nici nu ar exista? Realitatea crudă, însă, este că acești oameni există și mai mult, sunt parte din comunitatea noastră. Nu-i vedem pentru că trăiesc în locuri marginalizate și chiar și atunci când sunt printre noi, la școală sau la muncă nu le observăm suferința pentru nu suntem obișnuiți să fim sensibili la astfel de lucruri.


Compasiunea este un cuvânt mare, implică o multitudine de sentimente pe care noi, oamenii, le simțim în diferite situații. Aceste sentimente sunt de multe ori puternice și ne afectează felul în care privim lucrurile. Simțim tristețe atunci când copilul nostru este supărat, simțim afecțiune față de animalul de companie care ne sare în brațe atunci când intrăm în casă. Ne simțim emoționați și dorim să ajutăm atunci când unul dintre prietenii noștri are o problemă.

Dar ce simțim când vedem un copil murdar, înfometat care se uită cu ochii plini de frică spre noi știind că majoritatea oamenilor îl vor ignora și nici nu se vor sinchisi să se întrebe când a fost ultima oară când a mâncat? De multe ori alegem să ignorăm acești oameni triști și împovărați pe care soarta potrivnică îi dă la o parte în fiecare zi și îi obligă să fie invizibili pentru comunitate.

De ce îi ignorăm? Pentru că ne spunem că sunt doar oameni leneși care nu doresc altceva decât
să primească totul de-a gata? Ar fi irealist să negăm faptul că acest gen de oameni există. Dar oare tânăra mamă care are o chirie de plătit, trei copii de hrănit și care nu poate munci pentru că nu are cu cine să lase bebelușul de 6 luni, intră ea în această categorie a celor care-și merită soarta pentru că sunt leneși? Familia a cărui tată este bolnav la pat și nu mai poate lucra iar copiii nu se mai pot duce la școală pentru că nu au cu ce să se încalțe, oare merită această familie suferința prin care trece?


A doua poză

Este ușor să simțim compasiune pentru cei din jurul nostru de care ne pasă și pe care-i iubim. Dar adevărata compasiune se dovedește atunci când putem simți dragoste pentru persoane pe care nu le cunoaștem, oameni despre care nu am auzit niciodată, dar aflăm să au o nevoie și ne oferim să-i ajutăm. Atunci când poți iubi pe cineva care nu-ți poate întoarce această dragoste prin acte de recunoștiință, atunci poți spune cu adevărat că ai compasiune.

Dacă indiferența noastră provine din faptul că ne gândim că un singur gest de bunătate nu va schimba lumea, atunci înseamnă că ne înșelăm singuri. Dacă toți oamenii ar gândi așa atunci nimeni nu ar mai face nimic să se întindă către alții și să ajute. Este adevărat că sunt atâtea nevoi încât uneori putem avea impresia că niciodată nu vor fi rezolvate toate. Și probabil că e adevărat, poate că niciodată nu vom reuși să întâlnim toate nevoile din lume, dar le putem întâlni pe cele de lângă noi. Și dacă am încerca toții să vedem nevoile din jurul nostru și am interveni pentru a le combate, atunci cu siguranță ceva s-ar schimba în lume. O asociație umanitară poate face multe acte de caritate dar nimic semnificativ nu se va schimba dacă alții nu le iau exemplul și nu încep să acționeze împotriva sărăciei și a nevoilor sociale cu care se frământă comunitatea.

Schimbarea începe cu tine, învață-te să-ți deschizi ochii și să vezi problemele pe care le poți rezolva, donează, cumpără-i copilului care se uită în vitrină covrigul pe care și-l dorește atât de mult. Nu ignora articolul primit pe mail despre tânăra mamă care și-a pierdut bărbatul și care acum crește singură 4 copii.
Dacă învățăm să avem compasiune față de cei pe care nu-i cunoaștem, atunci lumea noastră se va îndrepta către zile mai bune și mai fericite!
blog comments powered by Disqus